Coaching

Life coaching, hoe werkt het en wat levert het jou op?

Het belangrijkste is de klik die jij en ik hebben. De wederzijdse klik zorgt ervoor dat je een vertrouwensrelatie opbouwt en de tijd hebt om eventuele beperkende overtuigingen of andere innerlijke blokkades aan te pakken die je tegenhouden. We beginnen met een gratis kennismakingssessie van 60 minuten waarin we onderzoeken of de klik aanwezig is en waarin je obstakels identificeert en uitdagende doelen stelt. In de sessies maak ik gebruik van de technieken uit de NAC methode. Vervolgens doorloop je de volgende stappen:

STAP 1: Identificeer beperkende overtuigingen
Tijdens de eerste sessie(s) identificeer je beperkende overtuigingen die je tegenhouden om het leven te leiden dat jij wilt. Voordat je doelen in je carrière, relatie of gezondheid kunt aanpakken, moet je eerst innerlijk werk doen om een beter begrip van jezelf, je gewoonten en hoe je jezelf en de wereld ziet, te ontwikkelen.

STAP 2: Ontwikkel patronen om de overtuigingen te overwinnen
Vervolgens werk je aan het ontwikkelen van patronen om je te helpen deze overtuigingen te overwinnen en doorbraken te bereiken. Deze patronen worden regelmatige gewoonten die je kunt gebruiken voor elk aspect van je leven, niet alleen voor het specifieke doel waarvoor je coaching hebt gezocht.

STAP 3: Versterk patronen en bereik doelen
De rest van je werk zal gericht zijn op het versterken van je nieuwe patronen en ze gebruiken om de doelen te bereiken die je in de eerste sessie(s) hebt gesteld. Heb je jouw gestelde doelen bereikt, kijken we samen of er inmiddels nieuwe doelen zijn waar je mee aan de slag wilt of dat het voor dat moment oké is.

Door deze stappen maak je gebruik van de beste middelen en coaching strategieën ter wereld om een buitengewone levenskwaliteit te creëren. Begin vandaag nog met resultaatgerichte coaching en verkrijg de middelen die je nodig hebt om op je best te presteren!

Life coach VS Therapeut

Een van de meest voorkomende misvattingen over life coaching is dat het therapie is – of erger nog – therapie van een niet-gelicentieerde beoefenaar. In werkelijkheid is life coaching echt een unieke dienst op zich, ontworpen om ambitieuze personen te helpen de resultaten te behalen die hen succes en voldoening zullen brengen in alle gebieden van het leven. Hier zijn enkele verschillen tussen een life coach en therapeut, samen met een uitleg voor wanneer elke dienst geschikt is.

Wat is therapie? Therapie is over het algemeen een langdurig proces waarin een cliënt samenwerkt met een zorgprofessional om problematische overtuigingen, gedragingen, relatieproblemen, gevoelens en soms fysieke reacties te diagnosticeren en op te lossen. Het idee achter therapie is om te focussen op trauma’s en kwesties uit het verleden om zelf destructieve gewoonten te veranderen, relaties te herstellen en verbeteren, en pijnlijke gevoelens te verwerken. Therapie richt zich op het verleden, met de hoop op het oplossen van eerdere problemen en het creëren van een gelukkiger, stabielere toekomst.

Wat is life coaching? Bij life coaching werkt een cliënt samen met een coach die geen zorgprofessional is om doelen te verduidelijken, obstakels en problematisch gedrag te identificeren om vervolgens een actieplan te creëren om de gewenste resultaten te behalen. De belangrijkste manier waarop een life coach verschilt van een therapeut is dat de life coach het huidige moment als startpunt beschouwt en vanaf dat punt meer op actie is gericht. Een life coach gaat niet eerst met allerlei zaken uit het verleden aan de slag en stelt de persoon die coaching ontvangt in staat om de controle over hun leven over te nemen en actie te ondernemen om het naar hun doelen te sturen.

 

Verschillen tussen coaches en therapeuten

Hoewel coaches en therapeuten soms personen helpen met vergelijkbare problemen, is hun werk niet hetzelfde. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen een coach en therapeut.

Verschil één: Focus
De focus van coaching is een van de belangrijkste dingen die het onderscheidt van therapie. Coaches identificeren en beschrijven huidig gedrag, zodat de cliënt eraan kan werken dit gedrag te wijzigen. Therapeuten analyseren het verleden van hun cliënt als een middel om huidige gedragingen te begrijpen. Met andere woorden, therapeuten richten zich op “waarom” bepaalde gedragspatronen voorkomen, en coaches werken aan “hoe” je naar een doel toe kunt werken.

Therapie zal zich richten op je gedachten en gevoelens en hoe ze worden beïnvloed door je verleden. Levenscoaching kan deze concepten aanraken terwijl je je beperkende overtuigingen afbreekt en je blauwdruk onderzoekt, maar de uiteindelijke focus ligt altijd op het heden en de toekomst.

Verschil twee: Het doel
Bij het vergelijken van coaching en therapie is het belangrijk om te erkennen dat therapie cliënten helpt hun onderbewuste en onbewuste geest te verkennen en begrijpen. Het doel is om een diep begrip van gedrag en patronen te bereiken met als doel algehele geestelijke gezondheid. Daarom kan therapie nuttig zijn voor kwesties zoals depressie en angst.

Het doel van coaching is om je te helpen “vastzittende” situaties te doorbreken. Coaching draait om actie en resultaten. Coaches meten het succes van hun cliënt aan de hand van meetbare prestatie-indicatoren en specifieke gedragsresultaten. Ze helpen je doelen te stellen en vieren je successen.

Verschil drie: Kader 
Hoewel zowel coaching als therapie sessies waarin vooral wordt gepraat met een getrainde professional gebruiken, eindigen veel van de overeenkomsten in de organisatie ervan daar. Therapie omvat meer ongestructureerde sessies die worden geleid door de cliënt en het type therapie. Coachingsessies zijn veel meer gestructureerd en gericht op het resultaat dat is gewenst.

De duur van de diensten varieert ook. Therapie is meestal een langetermijnverplichting – veel mensen gaan jarenlang of zelfs hun hele leven naar therapie. Het belangrijkste verschil tussen een coach en therapeut is dat een coach cliënten voorziet van het proces en de vaardigheden die ze uiteindelijk nodig hebben om zichzelf te coachen. Coaching is niet bedoeld voor altijd. Levenscoaches stellen ook geen diagnoses bij de mensen waarmee ze werken, terwijl therapeuten wel een diagnose stellen zodat hun patiënten klinisch kunnen worden behandeld.

 

 

 

Overeenkomsten tussen life coach en therapeut

Hoewel het antwoord op de vraag “Wat is therapie?” heel anders is dan wat een coach doet, zijn er enkele overeenkomsten. Beiden werken eraan om cliënten in staat te stellen positieve veranderingen in hun leven aan te brengen en productiever te worden. Terwijl therapeuten diagnosticeren en behandelen vanuit een gezondheidsperspectief, zijn niet alle cliënten van therapie ziek; veel gezonde mensen zoeken de diensten van zowel therapeuten als coaches. Therapeuten kunnen met specifieke resultaten voor ogen werken, zoals het stoppen van een bepaald problematisch gedrag.

Ondanks af en toe overlappende gebieden, zijn het werk en de processen van therapeuten en life coaches verschillend.

Wanneer een life coach of juist een therapeut zoeken? Natuurlijk is de beslissing om een coach of een therapeut te zoeken heel persoonlijk. Het kan helpen je voor te stellen dat je je klaarmaakt om een berg te beklimmen. Je zou ofwel een ervaren gids kunnen inhuren voor je expeditie, of een dokter. Welke kies je? Welke zal het meest nuttig zijn tijdens je specifieke reis?

Als je fysiek onwel bent of in gevaar zou zijn als je überhaupt de beklimming probeert, zal een gids je niet helpen. Je moet van goede gezondheid zijn voordat je überhaupt de klim kunt maken – als dat niet het geval is, moet je misschien eerst naar de dokter voordat je iets zo uitdagends probeert. Als je echter gezond bent en alleen iemand nodig hebt om je te helpen bij klimstrategie, het dragen van de benodigdheden en het vinden van de beste route, is de gids de beste keuze.

Coaching vs. Therapie

Coaching vs. therapie is vergelijkbaar met dit voorbeeld. De therapeut is de dokter. Ze zorgen ervoor dat je gezond genoeg bent om grote uitdagingen in je leven aan te gaan door je mentale en emotionele welzijn te verkennen. De coach is de gids. Hij heeft deskundige kennis van je klim en kan je helpen de top te bereiken.

EEN LIFE COACH BIEDT BEGELEIDING DOOR CLIENTEN TE HELPEN:

✓ Persoonlijke en professionele doelen verduidelijken en bereiken

✓ Werken aan het verbeteren van communicatieve vaardigheden

✓ Financiële onafhankelijkheid en zekerheid bereiken

✓ Een balans vinden tussen werk en privéleven

✓ Een nieuw bedrijf starten of een huidig bedrijf laten groeien

EEN THERAPEUT DAARENTGEN FOCUST OP: 

✓ Herstellen van voorbije trauma’s

✓ Onderzoeken waarom voorbije relaties (zakelijk of persoonlijk) destructief zijn geweest

✓ Werken aan depressie of angst die de mogelijkheid om thuis of op het werk te functioneren beïnvloedt

✓ Overleven van een scheiding of het verlies van een geliefde

Om de juiste soort professionele expertise te verkrijgen, is het cruciaal om te begrijpen hoe een coach en therapeut verschillen. Heb je een therapeut nodig, of passen de diensten van een coach beter bij je? Wat je ook kiest, onthoud dat coaching meer is dan een afgezwakte versie van therapie. Coaching is ontworpen om mensen te inspireren om meer te bereiken dan ze geloven dat mogelijk is.

Tarieven:

Kennismakingsessie van 60 minuten: Gratis
Vervolgsessie van 60 minuten: €97,-

 

Voor het maken van een afspraak, vragen of meer informatie, neem contact op.