Coachen volgens de NAC methode

N.A.C. methode

Neuro-associative conditionering is een krachtige reeks technieken die je kunt gebruiken om de controle over je leven (terug) te nemen. Het is gebaseerd op neuro-linguïstisch programmeren (NLP), maar gaat nog verder met verschillende technieken en strategieën, waardoor er volledig nieuwe paden in je hersenen ontstaan. Neuro-associative conditionering kan belemmerende gewoontes doorbreken en je mentaliteit – en daarmee je leven – positief veranderen.

STAP EEN: BESLISSEN
Focus is altijd je eerste beslissing: Voordat je naar enige doelen kunt werken, moet je beslissen wat ze zijn. Te veel mensen besteden hun leven aan het focussen op wat ze niet willen: eenzaam zijn, ongezond zijn of vastzitten in die baan die geen voldoening geeft. De sleutel tot stap één is om dieper te gaan – wat is het dat je in plaats daarvan wilt? Wees zo specifiek mogelijk: ik wil 10 kilo afvallen en een kilometer in 5 minuten rennen. Ik wil mijn eigen softwarebedrijf starten. Het scherpstellen van je doelen is een essentiële stap voor neuro-associatieve conditionering, en het vormt de basis waarop alle andere stappen zijn gebouwd.

STAP TWEE: PIJN EN PLEZIER
Om je volledig toe te wijden aan je missie, moet je je hersenen herprogrammeren. Met behulp van neuro-associatieve programmering koppel je immense vreugde aan het bereiken van je doelen – en immense pijn aan elke handeling die afleidt van je doelen. Dit kun je doen door de juiste vragen te stellen: Wat gaat het me kosten als ik deze verandering niet maak? Hoe zal ik me voelen als ik mijn doelen bereik? Beeld je de antwoorden op beide vragen in. Je hebt nooit je 9-tot-5 baan opgegeven om je eigen weg te gaan, en je leven zat vol verveling en spijt. Of je waagde de sprong en je leven zat vol opwinding, avontuur en succes. Er is geen middenweg.

 

STAP DRIE: ONDERBREKEN VAN PATRONEN
Na de eerste 2 stappen heb je neuro-associatieve conditionering onder de knie en je accepteert niets minder dan het behalen van je doelen. Nu is het tijd om je beperkende overtuigingen te onderzoeken en te ontdekken wat je tegenhoudt. We hebben allemaal gedachten en gedragingen die ons niet dienen, toch dragen we ze met ons mee als gevolg van onze opvoeding en onze eerdere ervaringen. Misschien denken we dat we geen recht hebben op gezondheid en geluk, dus grijpen we naar nog een stuk taart. Wanneer je dit patroon herkent, kun je het onderbreken: sla je hand weg, en hard ook! Als je de neiging hebt om Netflix aan te zetten in plaats van aan je bedrijfsplan te werken, trek dan de stekker van de tv uit het stopcontact. Neuro-associatieve conditionering onderbreekt je negatieve patronen op een dramatische manier, zodat je leert ze te associëren met negatieve gevolgen in plaats van positieve.

STAP VIER: NIEUWE PATRONEN CREËREN
Pijn associëren met handelingen die niet in lijn zijn met je doelen is slechts één onderdeel van neuro-associatieve conditionering. Je moet die oude patronen vervangen door nieuwe, stimulerende alternatieven. Pak in plaats daarvan een gezonde snack en stel je voor dat je er net zoveel van geniet als dat stuk taart. Als je opstaat om naar de koelkast te gaan, ga dan door de deur naar buiten en maak in plaats daarvan een wandeling. Vervang het kijken naar Netflix door schrijven, meditatie of visualisatie oefeningen die je kunnen helpen je doelen te bereiken. Modellering is hier ook een nuttige strategie: zoek iemand die het leven heeft gecreëerd dat je wilt en bestudeer die persoon. Modelleer hun gewoonten en bouw een vergelijkbaar pad naar succes.

 

STAP VIJF: CONDITIONEREN
Neuro-associatieve conditionering herbouwt het beloningscentrum van je hersenen: hoe meer je je nieuwe gewoonte uitvoert, hoe meer je hersenen “beloningsmoleculen” zoals serotonine en dopamine zullen afgeven. Deze moleculen helpen een nieuw pad in je hersenen uit te snijden – een dat je nieuwe gewoonten koppelt aan gevoelens die nog plezieriger zijn dan de oude. In plaats van een snelle suikerhigh van taart, voel je je de hele dag energiek en levendig als je gezond eet. In plaats van worstelen om uit bed te komen en de hele dag afgeleid te zijn, voel je je gefocust en gedreven wanneer je een ochtendritueel in je routine opneemt. Het enige wat je hoeft te doen, is ervoor te zorgen dat je je positieve gewoonten uitvoert. Met de juiste neuro-associatieve programmering zal je brein de rest doen.

STAP ZES: TESTEN
Alle nieuwe gewoonten zullen uiteindelijk worden getest. Je gaat op vakantie en wordt verleid door een eindeloos buffet. Je gaat naar de borrel met vrienden en wordt verleid om de hele nacht te blijven – en voelt je de volgende dag traag en onscherp. Je kunt vooruitlopen op de verleidingen door de kracht van je neuro-associatieve conditionering te testen met behulp van een visualisatietechniek genaamd toekomstprojectie. Stel jezelf voor in een verleidelijke situatie, zoals bij het buffet of bij het bekijken van een berichtje dat je uitnodigt voor de borrel. Wat zijn je opties? Wat zijn de gevolgen? Wat doe je? Als je de verkeerde keuze maakt, ga dan terug naar stap vijf en ga door met conditioneren totdat je het gedrag onder de knie hebt.